SITE İÇİ ARA

23 Aralık 2010 Perşembe

Fenerbahçe Acıbadem Efsanesi

Not: 23 aralık 2010 tarihli radikal gazetesinde mahfi eğilmez imzalı yazıyı izniyle aynen paylaşıyorum :

Fenerbahçe Acıbadem efsanesi
MAHFİ EĞİLMEZ
23/12/2010
Dünyanın en iyi voleybolunu oynayan kadın takımlarımızdan söz edilmemesini anlamak mümkün değil.
Geçmişte başarılara imza atmış olsa da sonradan futbolun gölgesinde kaldığı için ihmal edilmiş olan Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı üç-dört yıl öncesine kadar sıradan bir voleybol takımıydı. Türkiye liginde ikinci olsa başarılı sayılıyordu. Derken Acıbadem Grubu sponsor oldu, sonra takıma takviyeler yapıldı ve teknik heyet değişti. Son iki yılda Fenerbahçe Acıbadem üst üste iki kez Türkiye Ligi Şampiyonu, bir kez Türkiye Kupası Şampiyonu, iki kez Süper Kupa Şampiyonu oldu. İki yıl önce Avrupa’nın ikinci kupası olan CEV Kupası’nda üçüncülük elde etti ve geçen yıl Avrupa Şampiyonlar Ligi ikincisi oldu. Bu yıl salonlarda Fenerbahçe Acıbadem fırtınası esiyor. Son bir haftadır Doha’da (Katar) yapılan dünya kıtalararası voleybol şampiyonasında bu fırtına iyice şiddetlendi ve Türkiye’ye tarihinin ilk dünya şampiyonluğunu getirdi. Bu şampiyonaya 5 kıtanın şampiyonlarıyla geçen dönemde dünyada en iyi çıkışı yakalamış olan Avrupa ikincisi Fenerbahçe Acıbadem, Uluslararası Voleybol Federasyonu’nun davetlisi olarak, wild card ile katılmıştı.

Brezilya’yı yendi
Fenerbahçe Acıbadem geçen yıl yenilgisiz olarak geldiği finalde Volley Bergamo’ya yenilerek Avrupa Şampiyonlar Ligi ikincisi olduğunda aslında sevinmemiz gerekirken üzülmüştük. Çünkü Fenerbahçe Acıbadem’in şampiyon olacağına inanıyorduk. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde daha ilk maçlarını oynarlarken o takımın tarihin en iyi Fenerbahçe’si olduğunu yazmıştım. Eksik bir ifade kullandığımı düşünüyorum şimdi. Bu takım yalnızca tarihin en iyi Fenerbahçe’si değil, tarihin en iyi takımı. Kızlar, Dünya Kulüpler Şampiyonası’nı yenilgisiz bitirerek dünya şampiyonu oldu. Yenilgisizlik ne kelime! Tek bir set bile vermediler. Finalde Brezilya ve Güney Amerika kıtası şampiyonu Solly’s Osasco’yu 3-0 yendiler. Solly’s Osasco takımında dünya ikincisi olan Brezilya Milli Takımı’ndan 6 oyuncu yer alıyordu. Yani Fenerbahçe Acıbadem, dünya milli takımlar ikincisi Brezilya takımını yenmiş oldu. Bu, Türkiye açısından takım sporları tarihinin en büyük başarısıdır. İlk kez bir Türk takımı dünya şampiyonu oldu. Bu başarıyı, sevinci bize yaşatanlara, başta amatör dallara verdiği büyük destek nedeniyle Aziz Yıldırım ve bu takımın kurulup bugüne gelmesinde madden ve manen inanılmaz çaba gösteren Mehmet Ali Aydınlar olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Umarım bu takım geçen yıl dramatik biçimde kaçırdığı Avrupa Şampiyonluğu’nu da alır ve Türkiye’ye sevinç yaşatmaya devam eder.
Fenerbahçe Acıbadem ile birlikte Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden öteki iki Türk takımı, Vakıfbank Güneş Sigorta ve Eczacıbaşı da çok iyi gidiyor. Bu yıl Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne Türk takımları damgasını vuracak. Benzer bir başarı kadın basketbolunda da söz konusu. Bu yıl Fenerbahçe kadın basketbol takımı, eğer bir şanssızlık olmazsa Avrupa Şampiyonlar ligini şampiyon olarak bitirebilir. 8 maçta yenilgisiz olan tek Avrupa takımı Fenerbahçe. Galatasaray henüz son dörde kalacak düzeyde görünmese de bir sürpriz yapabilir.
Kadın voleybolunda ve basketbolunda Avrupa ve dünya çapında böylesine önemli başarılar var ama ne yazık ki spor programlarında hep futbol konuşuluyor. En fazla para futboldan kazanıldığı, en fazla reyting futboldan geldiği için bunu anlamak mümkün. Ama dünyanın en kötü futbolunu oynadığımız halde her maçtan sonra saatlerce konuşulurken, dünyanın en iyi voleybolunu oynayan kadın takımlarımızdan söz edilmemesini anlamak mümkün değil.